Стандарт справжнього смаку

Блог

Що таке ковбаса за ДСТУ?

Що таке ДСТУ?

ДСТУ – це державний стандарт України, низка чітко регламентованих правил та норм, за якими виготовляється продукт.

Коли споживач обирає ковбасу з поміткою ДСТУ, він має бути впевнений, що отримає абсолютно конкретну якість.

Але, на жаль, недобросовісні виробники часто використовують ці 4 літери, щоб привернути увагу до свого, не завжди якісного продукту та вводять споживача в оману.

Як виявити справжній продукт, виготовлений за нормами ДСТУ? Найпростіший метод – спиратися на власну логіку та глузд. Розбираймося разом!;)

Наприклад, за ДСТУ 4436:2005 (ковбаси варені, сосиски, сардельки, хліби м’ясні), прописана рецептура ковбаси Лікарської вищого ґатунку. На 100 кг готового продукту використовують:

Яловичина знежилована вищого ґатунку – 25 кг

Свинина знежилована напівжирна та (або) ковбасна та (або) односортна – 70 кг

Яйця курячі – 3 кг

Молоко коров’яче сухе незбиране або знежирене – 2 кг

Сіль кухонна – 2090 г

Цукор-пісок – 200 г

Нітрит натрію – 7,1 г

Горіх мускатний – 50 г

Всі ми знаємо, які сьогодні ціни на м’ясо. Тож, шляхом нескладних, навіть з дуже приблизних розрахунків, можна зрозуміти, що лише сировинна складова справжньої Лікарської ковбаси НЕ МОЖЕ коштувати дешевше ніж 100 грн/кг. А це ми не брали до уваги оболонку, витрати цеху та прибуток м’ясокомбінатів (так-так, ми ж розуміємо, що ніхто безкоштовно не працює).

Аналогічна історія й з ковбасою Любительська. Мало хто знає, що в ДСТУ існує 2 2 види Любительських ковбас – Любительська та Любительська свиняча. Їх відмінність полягає в тому, що для приготування 100 кг «Любительської» потрібно 35 кг яловичини вищого ґатунку та 40 кг свинини нежирної, а для Любительської свинячої – 75 кг свинини нежирної. Ще до їх складу входить 25 кг сала хребтового, 2500 г кухонної солі, 110 г цукру-піску, 5,6 г нітриту натрію, 85 г чорного перцю меленого та 55 г мускатного горіха.

Знов таки, елементарні розрахунки показують, що найпростіша “Любительська свиняча” ковбаса, виготовлена за нормами ДСТУ, просто не може коштувати менше ніж 110 грн/кг (і це без урахування натуральної оболонки та інших витрат цеху). Й не забуваймо додати націнку торговельних точок!!!

Щодо сирокопчених ковбас, то, в першу чергу, варто брати до уваги, що зі 100 кг сировини можна отримати лише 60 кг готового продукту.

За рецептурами ДСТУ для Московської сирокопченої ковбаси використовують:

Яловичину знежиловану вищого ґатунку – 75 кг

Сало хребтове – 25 кг

Оскільки зі 100 кг сировини ми отримуємо лише 60 кг ковбаси, то лише сировинна складова буде коштувати не менш 160 грн.

А тепер додамо ще більш дорогу оболонку, витрати виробництва, ПДВ та інші витрати цеху, стає чітко зрозуміло, що якісна, добре висушена сирокопчена ковбаса не може коштувати дешево.

Таким чином, коли ви покупаєте ковбасу, яка буцімто виготовлена за нормами ДСТУ, але коштує набагато дешевше за розрахункову вартість, варто замислитись, на чому ж зекономив виробник? І чи варто давати такий продукт своїм дітям?

МФ «Алан» гарантує найвищу якість продукції, яку ми виробляємо. Ми не використовуємо голосні, але пусті слова навіть в рекламних цілях. Адже, ми впевнені, що найкраща реклама – це справжня, якісна м’ясна ковбаса!